Go to top

Muziekvereniging De Phoenix, Wateringen

Welkom op de website van de Wateringse Muziekvereniging De Phoenix. Op onze site vindt u alle informatie over onze slagwerkgroep, opleidingsorkesten, harmonieorkest, blokfluitgroep en individuele muzieklessen. Al onze activiteiten vinden plaats in en om Wateringen met De Vang als repetitie- en leslocatie.

Ons motto? Muziek maken doe je samen!

 

Ton en Elly Jansen zijn 40 jaar getrouwd!

Vandaag 20 juni 2020 vieren onze hoofdsponsors van Gezondheid in Beweging hun 40-jarig huwelijk en namens de hele muziekvereniging wensen we het bruidspaar veel gezondheid en geluk toe.

De muzieklessen en repetities van de 3 orkesten van de Phoenix weer van start

15 juni 2020 – Weer naar school en buiten sporten! In heel Nederland worden de risico’s zorgvuldig afgewogen en de Corona maatregelen worden stapje voor stapje wat versoepeld. Voor de muziek geldt hetzelfde, en toch moesten muzikanten toch nog wat langer thuis muziek maken in afwachting van de mogelijkheden. Muziekvereniging de Phoenix heeft zich de afgelopen weken verdiept in​ alle regels en richtlijnen die gericht zijn op muziekverenigingen en alles wat daarbij komt kijken: de repetities, lessen en concerten die we zo graag organiseren!

Het starten van muzikale activiteiten liep vertraging op door onduidelijkheid over het ontstaan van aerosolen bij het maken van blaasmuziek. Door twee universiteiten is daarin inmiddels onderzoek gedaan om het gedrag naar deze minuscule waterdruppeltjes te bestuderen bij muzikanten die een blaasinstrument bespelen. We willen namelijk heel graag weer muziek maken, maar wel op een verantwoorde en veilige manier. De Phoenix volgt uiteraard nauwgezet de adviezen van de overkoepelende vereniging Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie (KNMO) en hebben voor alle activiteiten de benodigde protocollen opgesteld.

Inmiddels de zijn slagwerkgroep in Poeldijk, de individuele muzieklessen én ook het leerlingenorkest weer gestart. Het was een plezierig weerzien. Samen muziek maken, dat hebben de muzikanten zeker gemist in de afgelopen maanden! De protocollen voor de twee grotere blaasorkesten worden deze week nogmaals doorlopen, en wanneer deze zijn goedgekeurd, kunnen ook het TussenOrkest TOP en het harmonieorkest weer gaan repeteren.

De mooie concerten die eigenlijk voor de afgelopen tijd waren gepland, heeft u uiteraard nog van ons tegoed! Voorlopig blijft het wat betreft uitvoeringen nog even bij de online en kleinschalige initiatieven die de muzikanten hebben opgezet. Deze creatieve filmpjes zijn verder onderaan deze pagina te vinden. En houd naast de website ook vooral Facebook, Twitter en Instagram in de gaten voor meer muzikaal nieuws!

 

 

Het leerlingenorkest heeft op vrijdag 12 juni weer voor het eerst gerepeteerd.

De Wateringse muzikanten zitten niet stil!

Ook in mei en in juni kwamen er weer een aantal mooie initiatieven online:

Het leerlingenorkest nam thuis “My Little Clarinet” op en dit is het resultaat:

Wouter speelde mee in het Westland Saxofoon Orkest:

Simon Karremans arrangeerde Jupiter Hymne en speelde dit werk samen met andere muzikanten in:

Joy speelde mee in de Virtual Concert Band:

Lees meer over eerdere thuis-initiatieven in dit artikel

Klein bevrijdingsdagoptreden in Den Haag

Het geplande grote 5-meiconcert van het harmonieorkest was net als de andere festiviteiten afgelast. Maar op uitnodiging bij Nolenshage en Domus Nostra in Den Haag mochten we met een kleine groep muzikanten een klein buitenoptreden geven, uiteraard op 1,5m afstand van elkaar en van de bewoners.

De bewoners en de muzikanten hebben genoten van de marsen en feestnummers, en van de uitbundige zon:

Dodenherdenking 4 mei 2020

In Wateringen was de muziekvereniging dit jaar niet in volle getale aanwezig bij een herdenkingsplechtigheid. Wel speelde onze trompettist vanaf de kerktoren van de hervormde kerk in Wateringen de Taptoe om 19:58.

Samen met verschillende muziekverenigingen in het Westland gaven een aantal muzikanten zo gehoor aan de oproep van een muziekvereniging uit Etten-Leur en speelden de Taptoe vanuit de eigen achtertuin of vanaf de kerktoren in hun dorp.

Toch acte de présence op Koningsdag/Woningsdag 2020

Op Koningsdag werd om 10 uur het Wilhelmus toch nog live gespeeld, in kleine (familie)bezetting, in (voor)tuinen en bij De Ark in Wateringen:

 

 

 

Koningsdag/Woningsdag 2020: de Westlandse muzikanten brengen hun muziek naar alle woonkamers

De muzikanten van muziekvereniging De Phoenix hebben deze muzikale groet opgenomen om o.a. in verpleeg- en verzorgingstehuizen in het hele Westland te verspreiden.

Grooves van saxofoonensemble Funky Fingers

Eerder zette Funky Fingers al hun inzending online voor de wedstrijd van klankwijzer.nl, maar er is meer swingends te beluisteren!

Funky Fingers bestaat uit leden van muziekverenigingen Pius X uit Poeldijk en De Phoenix uit Wateringen. De repetities vinden plaats in Poeldijk, en in deze tijd wordt eruit vanuit huis gerepeteerd en opnames gemaakt.

 

‘The A-team’ vertolkt vanuit huis

De muzikanten van de percussiegroep namen in een thuisopname de bekende TV-tune op.

De percussiegroep bestaat uit Westlandse muzikanten van Pius X en De Phoenix, en staat onder leiding van Michel Ponsioen.

Kijk hier opnames terug van afgelopen concerten

Kijk en luister met de Youtube links hieronder de opnames terug van de afgelopen concerten.

TOP en de gezamenlijke Harmonie van Pius X en De Phoenix op het afgelopen donateursconcert: Olympic Fanfare and Theme

Het harmonieorkest voerde Godspeed! van Stephen Melillo uit. Percussie en Harmonie brachten daar samen El Cumbanchero ten gehore. Als afsluiter speelden alle muziekgroepen samen Everybody Needs Somebody.

Op 18 Januari 2020 voerden Pius X en De Phoenix samen een nieuwjaarsconcert uit in de Hervormde Kerk van Wateringen. Met solist Simon Karremans speeld het orkest het tweede klarinetconcert van Oscar Navarro.

Op 16 februari 2020 speelde het TOP-orkest een betoverd mooi sprookjesconcert. De verhalen en melodieën van Alladin en Rapunzel kun je hier terugluisteren.

Blokfluitlessen

Iedere vrijdag vanaf 18.30 worden er blokfluit lessen gegeven in de Vang in Wateringen. Al jaren is dit een vast onderdeel…

Harmonieorkest

Ons harmonieorkest bestaat uit 40 enthousiaste muzikanten. De muziek op de lessenaar is zeer divers, er wordt zowel harmoniemuziek als lichte muziek gespeeld. Gedurende het jaar laten we ons zien maar vooral horen tijdens verschillende concerten in Wateringen. Zo werd in 2017-2018 een donateursconcert en een nieuwsjaarsconcert gegeven. Daarnaast is een deel van onze muzikanten ook te vinden op straat tijdens o.a. Koningsdag en Sinterklaas. De afgelopen jaren heeft het orkest de reputatie opgebouwd om zo nu en dan uit te pakken met een muziekvoorstelling die geheel zelf wordt geproduceerd. Zo spelen we met veel plezier ieder jaar een kindervoorstelling. In 2017 kwam daar nog een bijzondere voorstelling bij, toen in de TU Aula in Delft het programma Albert Einstein, een muzikaal college is uitgevoerd

Het harmonieorkest repeteert op vrijdagavond van 20.00 tot 22.15

Percussiegroep

Al vele jaren is de percussiegroep het boegbeeld voor de buitenoptredens van De Phoenix. Straat percussie is een belangrijk onderdeel van het repertoire van de groep. Hiermee spelen ze o.a. tijdens Koningsdag en verschillende loopevenementen. Daarnaast leveren ze ook een eervolle bijdrage aan de nationale herdenking in Amsterdam en de lokale herdenking in Wateringen.
Afgelopen jaar heeft de groep in samenwerking met de percussiegroep van Muziekvereniging Pius X de podiumoptredens nieuw leven in geblazen. 

De percussiegroep repeteert woensdagavond van 20.00 tot 22.00

Percussiegroep

Al vele jaren is de percussiegroep het boegbeeld voor de buitenoptredens van De Phoenix. Straat percussie is een belangrijk onderdeel van het repertoire van de groep. Hiermee spelen ze o.a. tijdens Koningsdag en verschillende loopevenementen. Daarnaast leveren ze ook een eervolle bijdrage aan de nationale herdenking in Amsterdam en de lokale herdenking in Wateringen.
Afgelopen jaar heeft de groep in samenwerking met de percussiegroep van Muziekvereniging Pius X de podiumoptredens nieuw leven in geblazen. 

De percussiegroep repeteert woensdagavond van 20.00 tot 22.00

TOP

De afgelopen jaren kent De Phoenix veel jonge aanwas en zij-instromers. Deze muzikanten vinden hun plek in TOP, het TussenOrkest van de Phoenix. De leden van TOP leren zelf muziek uitzoeken en concerten organiseren. Zo heeft het orkest al een aantal gave concerten mogen met een grote verscheidenheid aan muziek. Michael Jackson, Tchaikovsky en John Williams zijn enkele namen die al voorbij zijn gekomen. Het orkest neemt deel aan lokale orkestwedstrijden, speelt mee met het kinderconcert van de vereniging en geeft iedere jaar een eigen TOP concert. Het laatste TOP concert was in de Brandweerkazerne in Wateringen, met als thema Helden.

TOP repeteert op vrijdagavond van 18.30 tot 19.45

Leerlingenorkest

Het leren samen muziek maken begint in het leerlingenorkest. Na enkele maanden les komen de meeste leerlingen al meespelen. Op deze manier leren zij van elkaar en is het leren van ritmes en moeilijke noten een stuk leuker dan alleen. De muziek wordt uitgezocht op het niveau van de leerlingen en waar nodig krijgen ze extra ondersteuning van ervaren muzikanten. Leeftijd speelt geen rol als het gaat om plezier tijdens het spelen kom gerust eens kijken.

Het leerlingenorkest repeteert op vrijdagavond van 18.30 tot 19.30

Leerlingenorkest

Het leren samen muziek maken begint in het leerlingenorkest. Na enkele maanden les komen de meeste leerlingen al meespelen. Op deze manier leren zij van elkaar en is het leren van ritmes en moeilijke noten een stuk leuker dan alleen. De muziek wordt uitgezocht op het niveau van de leerlingen en waar nodig krijgen ze extra ondersteuning van ervaren muzikanten. Leeftijd speelt geen rol als het gaat om plezier tijdens het spelen kom gerust eens kijken.

Het leerlingenorkest repeteert op vrijdagavond van 18.30 tot 19.30

Doorlopende leerlijn

Bijzonder trots zijn we op onze doorlopende leerlijn. Hierdoor kunnen we jong en oud, ervaren en onervaren een plek bieden om op een plezierige manier muziek te maken. Zo starten de allerkleinste op de blokfluit. Kort na de overstap op een “groot” instrument mogen ze mee komen spelen bij het leerlingenorkest. Hier stromen ook regelmatig volwassen leerlingen in. Hierna is het tijd voor TOP, waar leerlingen met een aantal jaar ervaring doorgroeien naar de laatste stap naar het harmonieorkest.

Sponsoren

Ton Jansen, Centrum voor Homeopathie
Attachment image #1521
Maarten Jansen, Trinova Boomverzorging
Attachment image #1519

Contact

  • Adres: Lange Spruit 86, 2291 LC Wateringen
  • Telefoonnummer: 06-20737829
  • E-mail: info@phoenixwateringen.nl

Meer informatie over muzieklessen volgen is te vinden op deze pagina

Voor meer informatie over het meespelen in een van de orkesten of over het inschrijven voor muzieklessen kunt ook mailen met bestuur@phoenixwateringen.nl (meespelen) of leerlingen@phoenixwateringen.nl (lessen)

Neem direct contact op